Registracija domene in izbira strežnika

Zagon svoje lastne spletne strani zahteva od nas, da prej opravimo nekaj osnovnih stvari. Najbolj pomembna je registracija domene, ki nam omogoča, da zakupimo želeno ime za svojo spletno stran. Velika vlogo tudi igra izbira paketa gostovanja. Tako omogočimo, da bo strežnik gostoval vso HTML, CSS, JavaScript in drugo kodo, ki je potrebna za delovanje spletne strani. Preden zakupimo samo ime pa je dobro, če poznamo nekaj osnovnih konfiguracij strežnikov. Ko nameravamo zakupiti ime, je vedno dobro, če opravimo osnovno raziskavo na spletu, ki nam bo pokazala primernost in dostopnost izbranega imena.

Kaj sploh je registracija domene?

Vsaka spletna stran potrebuje svoje ime. Tako je potrebno registrirati domeno, če želimo, da bo naša stran bila dostopna strankam in naključnim obiskovalcem. Izbira imena je prosta, vendar se je potrebno zavedati, da je v obstoju že več kot 170-200 milijonov aktivnih spletnih strani. To pomeni, da je veliko število imen že zavzetih. Zato je vedno možnost, da si bomo morali omisliti drugačno ime ali trenutnega malenkost spremeniti. 

Kako registrirati domeno.

Veliko pomembnost pa tudi nosi izbira končnice oziroma domene vrhovne ravni. Ta določa kateremu občinstvu je sama spletna stran namenjena. Zato je pomembno, da izberemo pravilno vrsto, saj bomo tako lažje dosegli želeno občinstvo.

Končnica pri registraciji domene je zelo pomembna

Zakup imena spletne strani je mogoč na številnih spletnih registrarjih. Predlagano pa je, da to opravimo pri ponudniku spletnega gostovanja. Neglede na to, kje bomo registrirali domeno, je pomembno, da si izberemo primerno končnico. Tako bomo omogočili lažjo komunikacijo s ciljnim tržiščem in tudi poželi višje zaupanje ljudi, katerim želimo ponuditi naše storitve in proizvode. 

Poznamo lokalne in svetovne končnice, ki so na voljo za nakup vred z domeno. Naša spletna stran ne more delovati brez njih. Do določene mere vplivajo na ceno pri registraciji domene, saj so nekatere končne bolj priljubljene od drugih.

Lokalne končnice spletnih strani

Lokalne končnice so zelo priljubljene pri podjetnikih, ki želijo pretežno poslovati v določeni državi. Pogosto je to lokalna država v kateri se nahaja podjetje. Lokalne končnice so vezane na določeno državo, zato so namenjene uporabi za spletne strani, ki jih lastijo podjetja v državi v kateri se nahajajo. To pa je tudi prednost omenjenih končnic, saj jim prebivalstvo določene države veliko bolj zaupa, kot pa svetovnim izvedbam. Zato se priporočajo za vse podjetnike, ki se želijo osredotočiti na prodajo v določeni regiji. Seveda pa je mogoče kupiti tudi druge lokalne končnice, če se pokaže potreba po širjenju poslovanja v druge države.

registracija domene
Lokalne končnice so zelo priljubljene pri podjetnikih, ki želijo pretežno poslovati v določeni državi.

Svetovne končnice spletnih strani

Uporaba svetovnih končnic je zelo priljubljena s strani številnih uporabnikov. Najbolj poznana končnica je .com, saj jo uporablja zelo veliko številno spletnih strani. To tudi pomeni, da je na voljo manj imen za starejše izvedbe svetovnih končnic, ki so še dandanes zelo popularne. Priporočeno je, da podjetniki, ki želijo poslovati s več državami ali celim svetom izberejo .com ali drugo svetovno končnico pri registraciji domene. S tem bodo zagotovili, da bodo lažje dosegli svoje ciljno tržišče. Seveda pa je z omenjeno končnico mogoče tudi poslovati v domači državi, vendar bo optimizacija spletne strani malenkost bolj zahtevna.

Izbira primernega strežnika za spletno stran

Neglede na velikost in namen spletne strani je vedno potrebno izbrati strežnik. To je močan računalnik, ki omogoča, da ima vsa HTML in druga koda svoje mesto, kjer se izvaja. S tem je mišljeno to, da je strežnik računalnik, ki posreduje omenjeno in drugo kodo, kot tudi video in avdio vsebine vsem obiskovalcem. Zato je zelo pomembno, da si izberemo primerno vrsto strežnika.

izbira kakovostne storitve in strežnika
Neglede na velikost in namen spletne strani je vedno potrebno izbrati strežnik.

Pri registraciji domene je mogoče izbrati več vrst strežnikov. V prvo vrsto spadajo deljeni strežniki, ki nam nudijo osnovno funkcionalnost. Namenjeni so nezahtevnim uporabnikom, ki želijo spletno stran za osnovne namene. Bolj napredna vrsta je VPS ali virtualni strežnik. Ta nam omogoča popolno prilagodljivost, saj lahko nadgradimo zmogljivost procesorja, pasovne širine in drugih lastnosti v realnem času. Namenski strežniki pa so namenjeni najbolj zahtevnim uporabnikom, ki želijo najvišjo hitrost in prilagodljivost.

Kaj moramo storiti pred registracijo domene?

Pomembno je, da želenega imena za našo spletno stran ne zakupimo takoj. Prvo je dobro, če opravimo osnovno raziskavo na spletu, da zagotovimo, da nihče ne uporablja preveč podobnega imena. To je mogoče storiti tako, da v spletni brskalnik vtipkamo izbrano ime. Če opazimo druge spletne strani ali blagovne znamke, da imajo morda zelo podobno ime, je močno priporočljivo, da ga zamenjamo. S tem se izognemo mogočim pravnim sporom in drugim težavam v prihodnosti.

Priporočljivo je tudi, da opravimo raziskavo prejšnjih lastnikov izbranega imena za spletno stran.

Zgodovino uporabe je mogoče preveriti pri različnih spletnih portalih, ki so brezplačni. Poznamo pa tudi plačljive izvedbe portalov, kjer lahko dobimo omenjene informacije. Načeloma pa je tako, da lahko za pomoč zaprosimo ponudnika gostovanja, kjer smo ali želimo opraviti registracijo domene. V primeru, da ugotovim zlorabo našega izbranega imena spletne strani v njeni zgodovini preteklosti, je priporočljivo, da si izberemo drugo ime.