Osnovna dejstva o domeni in njeni registraciji

Da izbira domene in domenske končnice, ni tako preprosta naloga, verjetno veste tisti, ki ste že kdaj imeli opraviti z registracijo domene. Seveda je registracija domene precej preprost postopek, a pred tem je treba izvedeti kar nekaj osnovnih informacij o tem, na kakšen način izbrati domensko ime, katere končnice domene pridejo v poštev za vas in podobno.

Če ste tik pred izdelavo svoje spletne strani ali spletne trgovine, je daleč najpametneje, da najdete odličnega ponudnika, ki vas bo najprej temeljito podučil o vseh pojmih, ki jih morate dobro razumeti, preden se širši javnosti predstavite tudi na spletu.

Kaj je pravzaprav domena?

Za pojem domena ste verjetno še slišali, a če ne nameravate ustanoviti svojega spletnega mesta, se verjetno vanj niste posebej poglabljali. V nasprotnem primeru ne bo pomembna samo izbira domene, temveč boste morali izbrati še ustrezno spletno gostovanje. Številni pojem domene in spletnega gostovanja primerjajo kar s hišo.

Domena je unikaten spletni naslov
Domena predstavlja unikaten spletni naslov preko katerega uporabniki dostopajo do vaše spletne strani.

Da lahko bistveno lažje razumemo, kaj je domena, je morda bolje, da pred tem povemo, kaj je pravzaprav spletno gostovanje. Prav vsaka spletna stran mora biti nekje postavljena. To pomeni, da morajo biti vse datoteke shranjene na nekem računalniku oziroma na strežniku. Ta mora biti seveda ves čas primerno povezan s spletom. Lahko torej rečemo, da analogijo spletnega gostovanja predstavlja hiša oziroma prostori v njej. Vse, kar se v hiši nahaja, pa je lahko primerljivo s spletno stranjo.

Domeno pa lahko najpreprosteje primerjamo kar s hišnim naslovom. Če torej nekdo ne pozna hišnega naslova, vas ne mora obiskati. Domena je torej spletni naslov, ki se ga vnese v vrstico, in sicer čisto na vrhu brskalnika. Sestavljena je iz imena in domenske končnice. Za lažji izbor imena in končnice pa je treba obvezno prebrati vsaj kakšen strokovni članek o nasvetih za izbiro imena domene.

Na kakšen način poteka registracija domene?

Ko izberemo domensko ime in končnico, obenem pa preverimo, ali je ta še prosta, sledi registracija domene. Za takšen postopek praviloma ne potrebujemo nobenega prav posebnega znanja, prav tako ne dosti časa. Potrebnih je namreč samo nekaj klikov in tipkanja. Vpisati je treba nekaj osebnih podatkov. Po hitrem postopku je registracija domene opravljena.

registracija domene je preprosta
Za registracijo domene ne potrebujemo posebnega znanja, saj je za to potrebnih le nekaj klikov in tipkanja.

Ko za svojo domeno še plačamo, ta za določen čas postane tudi naša lastnina, in sicer do datuma, do katerega je bila domena zakupljena.

Kaj je e-poštno gostovanje?

E-poštno gostovanje je namenjeno vsem, ki želijo do svoje elektronske pošte dostopati preko vseh naprav in si hkrati želijo znebiti nezaželene elektronske pošte. Gre torej za specializirano vrsto spletnega gostovanja, ki je namenjeno samo gostovanju elektronske pošte. S tem si lahko omogočimo e-poštni naslov z lastno domeno.

E-poštno gostovanje za elektronsko pošto
E-poštno gostovanje spletno gostovanje za elektronsko pošto in je namenjeno vsem, ki želijo do svoje elektronske pošte dostopati preko vseh naprav in si hkrati želijo znebiti nezaželene elektronske pošte.

Takšna vrsta gostovanja je namenjena tako za fizične osebe kot tudi za podjetja, ki si želijo povsem resno nastopati na svetovnem spletu z elektronskimi poštnimi naslovi z lastno domeno. E-poštno gostovanje je dobrodošlo tudi za vse tiste, ki imajo svoje spletne strani izdelane samostojno na platformah, kot sta denimo Wix in Webs.

Nadgradnja paketa elektronskega poštnega gostovanja

Mnoge zanima, ali se lahko paket e-poštnega gostovanja tudi nadgradi. Seveda se lahko. V primeru potrebe po večjem elektronskem poštnem nabiralniku lahko svoj paket kadar koli tudi nadgradimo. Nadgradnja pa se lahko opravi povsem brezplačno. Doplačati je treba samo razliko v ceni med paketoma.

Za samo nadgradnjo obstoječega elektronskega paketa gostovanja morate kontaktirati ponudnika. Z njim se lahko povežete s pomočjo spletne pošte.

Varnost e-poštnega strežniškega okolja

Ko vas bo zanimalo e-poštno gostovanje, boste morda naleteli na kar nekaj novih pojmov. Med drugim se boste srečali s pojmoma antispam in antivirusna zaščita. Antispam zaščita pomeni programsko ali strojno opremo, ki dobro skrbi za omejevanje širjenja nezaželenih elektronskih poštnih aktivnosti na strežniškem okolju oziroma za SPAM.

Varnost e-poštnega gostovanja je zelo pomembna, saj lahko v primeru neustrezne zaščite pride do vdora v vašo e-pošto in kraje vaših podatkov. Pri izbiri ponudnika e-poštnih storitev je pomembno, da preverite, kakšne varnostne ukrepe ima ponudnik vgrajene v svoj sistem.

Antivirusna zaščita pa predstavlja programsko opremo, ki dobro skrbi za varnost elektronskega poštnega strežniškega okolja ter izbranega paketa e-poštnega gostovanja. Obenem programom oziroma virusom preprečuje, da bi vstopal vanj. Pri izbiri takšne vrste gostovanja se mnogi vprašajo tudi, ali so na voljo varnostne kopije. Tudi v tem primeru je odgovor pritrdilen. Ponudniki lahko za naročnika povsem brezplačno izdelajo varnostne kopije podatkov, in sicer na dnevni bazi. To pomeni, da ste lahko povsem brez skrbi oziroma da so vaši podatki vedno lahko na varnem.

Če si torej do elektronske pošte želite dostopati iz vseh naprav in si želite znebiti nezaželene pošte, je e-poštno gostovanje za vas odlična izbira.