Preprečevanje izgube shranjenih vsebin na računalniku

Shranjevanje različnih digitalnih vsebin je v današnji digitalni informacijski dobi nujno za opravljanje praktično vsakega posla. Računalniki so postali nepogrešljive naprave, ki jih je mogoče najti v praktično vsakem domu in podjetju. Novejši računalniki uporabljajo hitre diske, ki ne vsebujejo mehaničnih komponent. Zato so do določene mere bolj zanesljivi. Še vedno pa se lahko zgodi, da bomo potrebovali reševanje podatkov iz SSD diska, saj se omenjeni spominski mediji lahko okvarijo iz različnih razlogov. Zato je ključnega pomena, da se zavedamo glavnih povzročiteljev okvar. Obenem pa bomo imeli veliko prednost, če znamo narediti varnostne kopije vseh ključnih informacij na našem računalniku.

Ali so SSD diski bolj zanesljivi od mehaničnih diskov?

Razvoj SSD-jev je potekal zelo dolgo časa. Vedno je bila velika težava, da niso zanesljivo shranjevali podatkov, saj so se čez čas izbrisali. Šele malo več kot desetletje nazaj je tehnologija napredovala do te mere, da lahko na SSD-je shranimo veliko količino podatkov z visoko zanesljivostjo. Dandanes jih lahko najdemo v praktično vseh namiznih, nettop in prenosnih računalnikih različnih velikosti ter strojnih konfiguracij. Kljub visoki zanesljivosti, pa se lahko vsakemu uporabniku računalnika zgodi, da bo potreboval reševanje podatkov iz SSD diska, ker je prišlo do okvare. Zato je ključnega pomena, da imamo vedno izdelane varnostne kopije.

servis vam povrne izgubljenje podatke
Vse izbrisane elemente lahko povrnemo, če ukrepamo hitro, preden jih operacijski sistem prepiše. Najbolje je, da odnesemo računalnik čim hitreje na servis, saj so izgubljeni podatki še vedno na njem prisotni.

Različne raziskave so pokazale, da klasični mehanski trdi diski imajo enako vzdržljivost kot SSD-ji. So pa bolj občutljivi na tresljaje in fizične sile, saj vsebujejo veliko premikajočih delov. To je tudi razlog, da je najbolje, da s klasičnimi mehanskimi spominskimi mediji ravnamo previdno.

Ali so izgubljeni podatki v računalniku izbrisani?

Delovanje vseh spominskih medijev poteka tako, da so podatki shranjeni v spominskem delu naprave. Če ponesreči izbrišemo datoteko s slikami, glasbo ali drugimi vsebinami, je ta še vedno prisotna na spominskem mediju. Operacijski sistem Windows, Linux, Android, iOS ali drugi samo označijo celice s shranjeno vsebino kot izbrisane. V resnici pa je mogoče vse izbrisane elemente povrniti, če ukrepamo hitro. To pa zato, ker jih operacijski sistem sčasoma prepiše.

Tako je najbolje, da odnesemo računalnik čim hitreje na servis, saj so izgubljeni podatki še vedno na njem prisotni. Če pa ga še naprej uporabljamo, pa tvegamo, da bodo za vedno izbrisani ali pa jih ne bo mogoče v celoti restavrirati.

Kaj povroči okvaro SSD-jev?

Novejši spominski mediji so izredno zanesljivi. Še vedno pa so izpostavljeni številnim napakam, tehničnim težavam in drugim nevarnostim, ki jih lahko onesposobijo. Mogoče je rešiti podatke iz SSD diskov tudi, če so izredno poškodovani. Fizične poškodbe od poplav, požarov in fizičnih udarcev pa niso vedno glavni povzročitelj okvar. Virusi, nezdružljivi gonilniki, sesutje operacijskega sistema in druge logične težave lahko popolnoma onesposobijo spominski medij. 

storitve reševanja podatkov iz SSD diska
Storitve reševanja podatkov iz SSD diska so ključne, saj omogočajo nadaljnjo uporabo računalnika.

Računalniški servisi za povrnitev izgubljenih podatkov lahko hitro prepoznajo težavo in jo odpravijo. Logične težave, kot so podrtje strukture particije, težavni gonilniki in virusi je mogoče hitro odpraviti. Nekateri virusi lahko tudi zaklenejo naše podatke in od nas zahtevajo odkupnino. Zato je ključnega pomena, da imamo vedno izdelane varnostne kopije.

Varnostne kopije nam prihranijo veliko skrbi

Vsak uporabnik računalnika ima možnost izdelati varnostne kopije. Zato ne potrebujemo dragih naprav ali veliko tehničnega znanja. Dovolj je že, če na zunanji prenosni spominski medij shranimo ključne datoteke, programe, PDF-je in podobno. Za omenjeno nalogo lahko tudi uporabimo USB ključ, zapisljiv DVD in podobno.

varnostne kopije proti izgubi podatkov
Da bi se izognili težavam z izgubljenimi podatki, je najboljše, da si izdelamo varnostne kopije.

Najbolj varna izbira pa je sistem NAS. To je majhen prenosni računalnik, ki ga je mogoče nadzirati preko drugih računalnikov, pametnega telefona in raznih naprav. Namenjen je gostovanju naših osebnih podatkov. Izdeluje lahko tudi redne varnostne kopije iz našega računalnika, drugih NAS sistemov, raznih spletnih strani z gostovanjem podatkov v oblaku in podobno. Omogoča nam, da nikoli ne izgubimo podatkov, tudi če naš računalnik preneha delovati. NAS lahko uporabljamo v domačem omrežju ali pa preko spleta, zato so naši podatki vedno na voljo.

Kako poteka reševanje podatkov iz SSD diska?

Izguba shranjenih vsebin na računalniku prizadene mnogo osebnih in poslovnih uporabnikov po vsem svetu vsako leto. Zato so storitve reševanja podatkov iz SSD diska ključne, saj omogočajo nadaljnjo uporabo računalnika, poslovanje in druge pomembne življenjske aktivnosti. Poteka tako, da tehniki pregledajo nedelujoč spominski medij in s posebnimi napravami pridobijo vse elemente, ki so shranjene na njem. Postopek lahko traja nekaj ur ali pa več dni. Veliko je odvisno od intenzivnosti poškodbe, vrste okvare in drugih podrobnosti. 

Kako deluje reševanje podatkov?

Najbolje je vedno, da nedelujoč računalnik čim prej odnesemo na računalniški servis. S tem zmanjšamo možnost, da bomo izgubili dragocene slike in razne datoteke. Obenem pa olajšamo delo strokovnjakom, saj operacijski sistem ne bo prepisal naše izgubljene podatke, kar je velika prednost. Neglede na lastnosti našega računalnika se vedno priporoča, da izdelujemo redne varnostne kopije. Tako si bomo prihranili veliko težav v primeru nedelovanja sistema, kot tudi stroškov, ki lahko nastanejo, zaradi tehničnih okvar računalnika.