Spletno gostovanje je storitev zakupa prostora na ponudnikovem strežniku

Ko se boste odločali za izdelavo svoje spletne strani, se boste morali med drugim odločiti tudi za gostovanje spletnih strani. Pred tem pa seveda dobro vedeti, kakšna storitev je to in zakaj jo pravzaprav potrebujete.

Gostovanje strani na spletu je storitev zakupa prostora na ponudnikovem strežniku. Konkretneje to pomeni zakup prostora na trdem disku ponudnikovega strežnika, ki je dostopen preko spleta oziroma interneta.

Vsaka stran na spletu je nekje shranjena

Za čisto vsako spletno stran velja, da je nekje shranjena. Spletno gostovanje ali web hosting je torej poenostavljeno rečeno prostor na spletu, kjer bo vaša spletna stran shranjena.

Gostovanje spletnih strani omogoča objavo spletne strani na internetu.
Gostovanje spletnih strani je spletna storitev, ki vam omogoča objavo vaše spletne strani ali spletne aplikacije na internetu.

Omenjeni prostor pa se nahaja na zelo zmogljivem računalniku, ki se imenuje strežnik. Ta je nenehno priključen na internet, da lahko obiskovalcem streže spletne strani. Biti mora posebej strojno in programsko opremljen, da lahko omogoča optimalno delovanje gostujočih spletnih strani.

Primerjava strežnika z običajnim računalnikom

V resnici je strežnik skorajda enak kot običajen računalnik, samo da je bistveno bolj zmogljiv in zanesljiv. Strežniki se shranjujejo v posebnih prostorih, kjer je poskrbljeno za njihovo nenehno delovanje in vse vidike varnosti.

gostovanje spletnih strani na strežnikih
Pri gostovanju spletnih strani je vaša spletna stran shranjena na strežniku.

Omenjeni prostori oziroma centri so odlično zaščiteni tudi pred vremenskimi vplivi, kot so strele, padavine. V njih se mora ohranjati idealna temperatura pa tudi vlažnost. V svetovni splet pa so strežniki povezani preko zelo zmogljivih povezav.

Katere vrste spletnega gostovanja so na voljo?

Gostovanje spletnih strani je več vrst.

Na voljo je na primer deljeno gostovanje, ki velja za najbolj razširjeno vrsto in je tudi cenovno najbolj ugodna. V praksi gre v tem primeru za strežnik, ki gosti večje število gostovanj na spletu, različnih ponudnikov, ki imajo svoje račune. Skupaj pa si delijo strojne vire, povezavo in IP. Najbolje ga lahko primerjamo z življenjem v stolpnici.

Na voljo je tudi VPS gostovanje, kjer gre za najem virtualnega strežnika, s katerim morate upravljati sami. Ta vrsta spletnega gostovanja je namenjena bolj izkušenim uporabnikom, ki imajo že določeno znanje operacijskih sistemov.

Na voljo je tudi namensko spletno gostovanje strani. V tem primeru potreba po delitvi strežniških kapacitet z drugimi uporabniki odpade. Celotna strojna oprema je tako namenjena samo vam, da lahko izkoristite čisto vse njene potenciale.

Gostovanje v oblaku ali cloud hosting je gostovanje, ki uporablja vire več strežnikov. To seveda v praksi pomeni, da stran na spletu uporablja vire več virtualnih strežnikov, ki poskrbijo za čisto vse vidike same spletne strani. Za varnost je dobro poskrbljeno, obremenitev je uravnotežena, strojni viri so na voljo po potrebi.

Ne nazadnje je na voljo še resteller gostovanje, ki najemniku omogoča, da lahko ponuja pakete gostovanja, ne da bi sam v lasti imel dejansko opremo ali pa tehnično znanje.

Spoznajte Domenco

Domenca je podjetje, ki ima na področju spletnega gostovanja in registracije domen več kot 25 let izkušenj. Na vseh področjih njihovega delovanja za vas poskrbijo izjemno izkušeni strokovnjaki z obširnim znanjem. Vsak od njih je specializiran za svoje področje dela.

Kaj o Domenci pravi Katja Kraškovic – Direktorica GEA College

Podjetje Domenca se lahko pohvali s tem, da velja za največjega ponudnika spletnega gostovanja pri nas. Zaupa mu že več kot trideset tisoč uporabnikov najrazličnejših rešitev na spletu.

Prijazna podpora spletne strani 365 dni v letu

Ogromno je razlogov, zakaj zaupati prav Domenci. Eden od razlogov je tudi to, da skozi vse dni v letu ponujajo svojim naročnikom prijazno podporo. Ekipa izkušenih sistemskih administratorjev v Domenci pa skrbi za vzpostavljanje, posodobitve in monitoring več kot 1600 strežnikov, in to v kar petih državah.

Domenca z izkušenimi sistemskimi administratorji
Izkušeni sistemski administratorji v Domenci skrbijo za vzpostavljanje, posodobitve in monitoring več kot 1600 strežnikov, in to v kar petih državah.

Pri Domenci so zavezani visokim standardom. Poseben certifikat dokazuje skladnost sistema vodenja za registracijo domen, spletno gostovanje, gostovanje v oblaku in VPS strežnike.

Najpogostejša vprašanja zastavljena Domenci

Ekipa izkušenih strokovnjakov pri Domenci je vedno pripravljena odgovoriti na vsa vaša vprašanja.

Pogosto vprašanje, ki jim ga posredujejo obiskovalci njihove spletne strani, je tudi, kaj pravzaprav potrebujejo za svojo prvo spletno predstavitev.

Strokovnjaki jim priporočajo, da naj najprej izberejo domeno oziroma naslov svoje spletne strani. Nato je potrebno izbrati primeren paket spletnega gostovanja oziroma prostora na strežniku, kjer so bo nahajala njihova spletna stran in elektronski mail predali. Če potrebujejo večje e-mail predale, jim b tem primeru svetujejo naročanje posebnega paketa, ki je cenovno dostopen in zagotavlja kreiranje predalov do velikosti 100 GB.

Sledi izdelava spletne strani, nato pa seveda pridobivanje prvih kupcev oziroma strank. Tudi pri tem vam lahko pomaga njihovo posebno orodje.