Kaj vse morate vedeti o spletnem gostovanju?

Spletno gostovanje je vrsta storitve zakupa prostora na spletu na spletnem strežniku. Na voljo so različne možnosti gostovanja, na primer turbo, hiper, premium in ne nazadnje tudi profesionalno gostovanje. Ko se odločite za določeni paket spletnega gostovanja, ga lahko zamenjate, in sicer glede na svoje potrebe.

Čeprav bi se na primer odločili za poceni gostovanje na spletu, vam takšna storitev lahko v osnovi omogoči vrhunsko zmogljivost. Kljub temu pa je treba biti pri izbiri ponudnika za web hosting izjemno previden.

Kaj v osnovi omogoči spletno gostovanje?

V osnovi spletno gostovanje zagotavlja, da lahko kdor koli dostopa in si ogleduje vsebine na vaši spletni strani. Tudi elektronska pošta, ki je ustvarjena na vaši domeni, se lahko shranjuje v vaš izbrani paket gostovanja in torej zaseda vnaprej zakupljen prostor.

Lahko rečemo, da je gostovanje na spletu vaš dom na spletu. Ravno zato bodite še toliko bolj previdni pri izbiri ponudnika tovrstne storitve. Poskrbite, da bo web hosting povsem ustrezal vašim potrebam. Ko bo namreč nekaj v povezavi s tem narobe, boste potrebovali zelo hitro in učinkovito pomoč. V tem primeru boste spoznali, koliko je vredno vaše zakupljeno gostovanje. Izvrstni ponudnik vam bo pomagal na vsakem koraku in vam seveda v najkrajšem možnem času uredil težave.

spletno gostovanje za spletne strani
Spletno mesto lahko v celoti oblikujete od vrha do dna in registrirate ime domene za svoje podjetje, vendar dokler je ne postavite na strežnik, do nje ne more dostopati nihče na spletu. Zato je spletno gostovanje pomembno: nihče na spletu ne bo mogel dostopati do vašega spletnega mesta, dokler ga ne gosti strežnik.

Pazite tudi na to, da so omejitve, ki so določene s strani ponudnikov, lahko izjemno zavajajoče. Navadno ste omejeni s količino datotek na vašem paketu. Čeprav imate morda na razpolago še zelo veliko prostora, boste kmalu potrebovali nekoliko večji paket.

Zakaj torej potrebujete gostovanje spletne strani?

Gostovanje strani na spletu boste potrebovali za samo prisotnost na spletu. Če gostovanja ne boste imeli, vas na spletu v resnici ne bo mogel najti nihče. Izogniti se je treba gostovanju iz vašega računalnika, saj tako izgubite vso dostopnost, zanesljivost pa tudi varnost podatkov.

spletno gostovanje za prisotnost na spletu
Strežniki za spletno gostovanje so prostor, kjer lahko vaše spletno mesto živi in ​​je shranjeno, medtem ko je dostopno v širšem spletu. Če želite, da vaše spletno mesto vidi kdo drug razen vas , je paket spletnega gostovanja nujen del enačbe.

Seveda je na voljo tudi brezplačno spletno gostovanje, a ponudniki vam v tem primeru navadno ne ponudijo storitve, ki vam lahko nudi vse potrebno za dovolj uspešno prisotnost na spletu. Velika verjetnost je, da bo vaša spletna stran delovala počasneje. Verjetno je tudi, da vam bodo namestili oglasne pasice in še druge skripte, ki so lahko precej škodljive.

Kaj je C-panel?

C-panel je nadzorna plošča. Z njo lahko upravljate s svojim izbranim paketom za spletno gostovanje. Omogoča nadzor nad porabo prostora in mesečnega prometa, prav tako omogoča brisanje, ustvarjanje in ne nazadnje tudi sprejemanje elektronskih poštnih predalov.

S pomočjo omenjene nadzorne plošče lahko kreirate določene baze, nadzorujete obisk svoje spletne strani, upravljate z domenami, parkirnimi domenami, poddomenami in še mnogo več.

Preprosto upravljanje cPanel nadzorne plošče

Odlična novica je ta, da je C-panel nadzorna plošča izjemno enostavna za upravljanje. Samo z enim samim klikom na primer lahko naredite nov poštni predal. Zagotovljeno vam je nameščanje spletne strani, trgovine ali pa foruma. Prav tako lahko sami spremljate in kontrolirate obisk strani na spletu. Elektronsko pošto lahko prebirate kar v spletnem brskalniku.

nadzorna plošča C-panel mogoča nadzor
Z nadzorno ploščo c-Panel lahko kreirate baze, nadzorujete obisk spletne strani, upravljate z domenami, parkirnimi domenami, poddomenami in še mnogo več.

Kljub temu, da je torej cPanel zelo preprosta nadzorna plošča, pa se vseeno lahko pripeti, da česa ne boste zmogli uporabiti ali nastaviti. V tem primeru vam je seveda na voljo podpora z zelo jasnimi ter natančnimi postopki. Za boljšo učinkovitost poskrbijo zaslonske slike.

Urejanje datotek in map v nadzorni plošči cPanel

Kar se tiče upravljanja datotek, vam nadzorna plošča C-panel omogoča tri možne načine. Vključen je tudi urejevalnik kode oziroma besedil, kar pomeni, da lahko v vaši kodi manjše popravke urejate kar v lastni režiji in to s cPanelom.

Ko boste želeli urediti več map ali datotek hkrati, jih lahko s pomočjo omenjene nadzorne plošče odpakirate in stisnete v .zip arhiv.

Dostopanje do nadzorne plošče

In kako lahko do C-panela dostopate? Tako, da za eno od svojih domen v URL dodate /cpanel. Domene morajo biti seveda oddane v paket za spletno gostovanje. Ena od možnosti je seveda tudi to, da se lahko vpišete v naročniški center izbranega ponudnika storitve.

Pri izbranem ponudniku boste lahko na njegovi vstopni strani našli povezavo do cPanel nadzorne plošče.

Vadnice za cPanel – Kako se prijaviti v nadzorno ploščo c-Panel

cPanel nadzorno ploščo torej lahko zaradi njene izjemne pregledne grafične zasnove upravlja skorajda vsakdo, in to samo z nekaj malega znanja o spletu. Plošča je nadvse funkcionalna pa tudi intuitivna za uporabo. Že na prvi pogled lahko opazite, da so na voljo najrazličnejši grafi trenutnega stanja porabe, zasedenosti spomina in tako dalje.