Registracija domene in delovanje spletnih strani

Sodobna tehnologija in z njo povezan razvoj računalniške opreme je že krepko posegla v naš vsakdan. Praktično si ne moremo več predstavljati, da bi dan preživeli brez uporabe računalnika oziroma druge sodobnih pripomočkov, kot sta telefon ali pa tablica. Tako vsakodnevno uporabljamo splet ter na takšen način spremljamo aktualne novice ali pa brskamo za informacijami, ki jih v nekem trenutku potrebujemo. Za delovanje spletnih strani, ki jih obiščemo, pa so ključne domene.

Domene so del spletnega naslova strani, ki jo obiščemo na svetovnem spletu. So neke vrste naslov, prek katerega lahko posamezniki, ki jih neka tema zanima, obiščejo relevantno spletno stran. Če želimo imeti svojo spletno stran, je pred tem nujna tudi registracija domene.

Nepogrešljivost domene za delovanje spletnih strani

Domene so torej ključen element, ko govorimo o pripravi oziroma uporabi spletne strani. Je unikaten del spletnega naslova, prek katerega uporabniki oziroma iskalci vsebin, ki so predstavljene na neki strani, dostopajo do dotične spletne strani. Gre torej za tisti del spletnega naslova, ki ga vnesemo v brskalnik oz. v URL vrstico – je torej del naslova, ki je med dvema poševnicama. Domene so sestavljene iz dveh delov: domenske končnice in izbrane domene. Domeni lahko dodamo še tretji del – poddomeno. 

domene .si za slovensko spletno stran
Domene so tisti del spletnega naslova, ki ga vnesemo v brskalnik oz. v URL vrstico med dvema poševnicama. Domensko končnico imenujemo vrhnja domena – npr. s končnico .si bomo ponazorili, da gre za slovensko spletno stran

Domensko končnico imenujemo tudi vrhnja domena, z njo pa lahko ponazorimo, za kakšno vrsto spletne strani gre – npr. s končnico .si bomo ponazorili, da gre za slovensko spletno stran, medtem ko z .org nakazujemo, da je spletna stran povezana z delovanjem neke organizacije. Domenskih končnic je več, pokažejo lahko tudi povezavo z neko državo. Izbrana domena pa je tisti del domene, ki je izviren, značilen zgolj za našo spletno s stran – gre za enostavno in kratko domeno, ki jedrnato predstavlja vsebino neke spletne strani. 

Nujnost registracije domene

Dve spletni strani ne moreta imeti enake domene. Preden neko domeno registriramo, moramo preveriti, ali je izbrana domena še na voljo. Razpoložljivost izbrane domene lahko preverimo v prevajalniku domen. Registracija domene je torej nujna, v kolikor želimo, da naša spletna stran deluje.

registracija domene, ki je še na voljo
Preden naredimo registracijo domene, moramo preveriti, ali je izbrana domena še na voljo.

Če je nekdo že registriral domeno, pomeni, da je najel lastništvo domene za neko obdobje. V tem času nihče drug ne more uporabiti prav tiste domene za svojo spletno stran. Večina uporabnikov najame domeno za obdobje do 10 let, običajno pa se lastništvo neke domene še podaljša. Domeno lahko registriramo pri raznih ponudnikih domen, ki jih najdemo na spletu. 

Gostovanje spletnih strani – informacije za začetnike

Verjetno si večina ljudi ne zna predstavljati dneva brez uporabe svetovnega spleta. Bodisi gre za iskanje pomembnih informacij, podatkov, ki nas v nekem trenutku zanimajo, bodisi zgolj za preživljanje prostega časa oziroma kratkočasenje. Za delovanje spletnih strani, ki jih obiščemo, je potrebno izpolnjevanje več pogojev – del tega je tudi gostovanje spletnih strani.

Gostovanje spletnih strani je najem prostora na strežniku, ki neprestano deluje in s svojim delovanjem omogoča dostop do spletnih strani.

Uporabniki lahko tako kadarkoli v dnevu obiščejo želeno spletno stran oziroma poiščejo želene informacije. Obstaja več vrst spletnih gostovanj oziroma ponudb, ki zajemajo širok spekter ugodnosti – zanje se odločamo na podlagi naših interesov in potreb.

Kaj je gostovanje spletnih strani?

Če želimo, da naša spletna stran deluje, mora biti nujno povezana s strežnikom, ki je neprestano v pogonu. Tako je omogočen nemoten dostop do izbrane spletne strani. Strežnik je izredno zmogljiv računalnik, ki se nikoli ne ustavi – ker sami nimamo dovolj finančnih sredstev za nakup serverja oziroma le-tega pravzaprav ne potrebujemo, je smiselno, da se odločimo za najem prostora. Poleg tega da so tovrstni strežniki cenovno manj dostopni, zahtevajo tudi specifična znanja, ki pa jih povprečen lastnik spletne strani najverjetneje nima.

Gostovanje spletnih strani oz. najem prostora na strežniku
Pri gostovanju spletnih strani se odločimo za zanesljivega in kakovostnega ponudnika.

S tem, ko najamemo prostor na spletnem strežniku, pravzaprav spletno gostujemo. Gostovanje spletnih strani oz. najem prostora nam omogoča, da bo naša spletna stran vedno na voljo v času, ko imamo zakupljen prostor na strežniku. Vse datoteke se bodo shranjevale, uporabniki pa bodo lahko nemoteno brskali po naši spletni strani.

Kje poiskati ustrezno spletno gostovanje?

Spletni ponudniki ponujajo različne pakete gostovanj spletnih strani za različne cene. Odločimo se lahko za gostovanje v pri nas, v Sloveniji, ali pa v tujini. Ko se odločamo za gostovanje spletne strani, moramo sprva preveriti, ali je izbrana domena še na voljo – šele nato lahko nadaljujemo sam postopek. Pri spletnem gostovanju je potrebno paziti, da se odločimo za zanesljivega in kakovostnega ponudnika – v ospredju torej naj ne bo zgolj finančna plat.

Kaj je gostovanje spletnih strani?

Načeloma gostovanje spletnih strani zajema naslednje storitve: delovanje spletne pošte in zaščito pred nezaželeno pošto, statističen prikaz obiskanosti spletne strani, delovanje nadzorne plošče ter podatkovno zbirko s spletnim urejevalnikom, večje število poštnih predalov in preusmeritev, zaščitne mape, možnost varnostnih kopij … Za gostovanje se torej lahko odločamo predvsem na podlagi naših interesov in potreb.