Registracija domen je obvezen postopek pri izdelavi spletnih strani

Domena je spletni naslov, na katerem se nahaja posamezno spletišče in je sestavljena iz imena spletne strani in domenske končnice. Če želite biti na svetovnem spletu kakorkoli prepoznavni, potem je registracija domen nujno potreben postopek, ki se ga je potrebno lotiti.

Verjetno se na tem mestu sprašujete, zakaj bi se sploh ukvarjali z registracijo domen. Razlogov za to je kar nekaj. Registracija domen je nujno potreba, če želite imeti svojo spletno stran, če želite pisati blog, če imate podjetje s spletno trgovino in še v mnogih drugih situacijah.

Za registracijo domen je potrebno izbrati ustrezen ime

Še predno se lotite postopka registracije domen, je potrebno za domeno izbrati ustrezno ime. Kot smo že napisali, je to sestavljeno iz prvega dela, ki se v domeni pojavi pred piko. Pomembno je, da je ime kratko do 12 znakov, izvirno, brez šumnikov in številk. Če gre za posel, je priporočljivo, da je ime domene enako imenu podjetja.

Izbira imena domene
Še predno se lotite postopka registracije domen, morate poznati osnovna dejstva o domeni in njeni registraciji, da boste za domeno izbrali ustrezno ime.

Drugi del domene sestavlja domenska končnica. Za stran v slovenščini, se priporoča končnica .si, če pa je ta zasedena, lahko izbirate tudi med domenskimi končnicami .com ali .net. Slednji dve sta primerni tudi v primeru večjezične spletne strani.

Zasedenost pri registraciji domen

Potem ko ste izbrali ustrezno ime ali pa naredili seznam zanimivih domen, sledi registracija domen. Ta je možna le, če domena še ni zasedena, zato tega ne pozabite preveriti, pri čemer si pomagate s posebnim orodjem za preverjanje domen.

Če ugotovite, da je domena že zasedena, je potrebno izbrati drugo ime, ali pa drugo domensko končnico. Šele takrat, ko ugotovite, da domena ni zasedena lahko sledi postopek registracije domen.

Registracijo domen opravite pri izbranem registrarju

Registracija domen je možna pri različnih registrarjih, ki se med seboj razlikujejo predvsem v ceni. Ker je takšnih in drugačnih registrarjev več, se je pred končno izbiro potrebno temeljito pozanimati o njihovi ponudbi. 

Registracija domene
Potem ko ste izbrali ustrezno ime ali pa naredili seznam zanimivih domen, sledi registracija domen.

Ko boste svojo domeno registrirali, boste morali izbranemu registrarju plačati tudi ustrezen znesek registracije za določeno obdobje. Pomembno je, da registracijo domene podaljšate pred iztekom roka, sicer posten domena razpoložljiva za javnost.

Web hosting poskrbi za vašo prepoznavnost na spletu

Če se želite s svojim podjetjem, spletno trgovino ali pa zgolj s pisanjem bloga pojaviti na spletu, potem boste morali na spletu objaviti svojo spletno stran. Poleg tega, da boste poskrbeli za njen čim bolj atraktiven izgled, pa je potrebno poskrbeti še za domeno in web hosting oziroma gostovanje spletnih strani.

Spletno gostovanje
Web hosting torej pomeni, da na nekem strežniku zakupite svoj prostor

Nekateri ti dve storitvi pomotoma enačijo, vendar ko se vanje nekoliko bolj poglobimo, ugotovimo, da sta sicer med seboj zelo povezani, a popolnoma različni. Z registracijo domene v bistvu zakupite ime spletne strani, z gostovanjem spletnih strani pa zakupite še prostor na strežniku.

Gostovanje na spletu vpliva na nemoteno delovanje spletne strani

Web hosting torej pomeni, da na nekem strežniku zakupite svoj prostor, kamor lahko naložite datoteke vaše spletne strani, poleg tega pa ga lahko uporabljate tudi ta elektronske poštne predale, na katere vam bodo obiskovalci pošiljali elektronsko pošto.

Ob tem se je potrebno zavedati, da je brezhibno delovanje spletne strani možno odvisno od zanesljivosti spletnega gostovanja, pri čemer so vam na voljo različni ponudniki web hostinga, ki nudijo predvsem različno zmogljivost strežnika.

Poskrbite za kakovostno gostovanje spletne strani

Če zmogljivost strežnika ni dobra, bodo vaši obiskovalci najhitreje opazili tako, da se bo vaše spletno mesto predolgo nalagalo. Posledica tega bo, da bodo obiskovalci hitro zapustili spletno stran in raje obiskali drugo.

Torej, če želite postati čim bolj prepoznavni, je nujno, da je gostovanje spletnih strani dovolj kakovostno. Tovrstni paketi običajno vključujejo tudi zaščito pred nezaželeno pošto, statističen prikaz obiskanosti, izdelava varnostnih kopij in še marsikaj drugega.

Vrste gostovanja spletnih strani

Ko se odločate za web hosting, je potrebno natančno vedeti za kakšne potrebe ga potrebujete. Od tega je odvisna tudi vrsta gostovanja spletnih strani. Najbolj pogosto je deljeno gostovanje spletnih strani, pri katerem si na enem strežniku delite prostor z več spletnimi stranmi.

Poleg njega poznamo še VPS spletno gostovanje pri čemer gre za osebni virtualni strežnik, zato si ne boste delili mesta z ostalimi spletnimi stranmi, najbolj zahtevana oblika gostovanja spletnih strani pa je namensko gostovanje. Tu gre dejansko za lasten strežnik v fizični obliki in si ga ne boste delili z nikomer drugim.

Preberite si še naslednji članek: Menjava starega računalnika in reševanje podatkov