Menjava starega računalnika in reševanje podatkov

Star računalnik največkrat preneha delovati ravno ob nepravem času. Po okvari se nam zvrsti kar nekaj težav, na katere smo bolj ali manj slabo pripravljeni. Velikokrat je razlog odpovedi računalnika preprosto starost in obraba. V tem primeru imamo največkrat delo samo z nakupom novega računalnika in prenosom podatkov nanj. A zelo pogost razlog za prenehanje delovanja naše naprave sploh ni tako enostavno rešljiv. Kadar gre namreč za odpoved delovanja diska imamo dodatno težavo, pridobiti vse naše pomembne podatke nazaj.

Kaj pomeni reševanje podatkov?

Podatki, ki zaradi odpovedi diska ostanejo na njem, niso več dostopni na klasičen način. Naše obstoječe naprave jih ne morejo več procesirati in torej niso uporabne za reševanje podatkov. Podatki lahko ostanejo ujeti na računalniških trdih diskih ali na zunanjih diskih ter USB ključih. Reševanje podatkov iz USB ključa in drugih diskov zahteva natančnost in strokovni poseg. Natančen postopek reševanja podatkov bi zahteval predolg opis. Za vsakodnevnega uporabnika, ki se na to področje ne spozna, tak opis ni nujno pomemben. Je pa pomembno dejstvo, da imamo v Sloveniji strokovnjake za reševanje podatkov iz vseh vrst diskov.

Ko se nam pokvari USB ključ

USB ključ je manjši priročen prenosni disk, ki ga večina ljudi uporablja vsakodnevno. Zaradi prenosnosti in majhne velikosti je dobil mesto v vsakem gospodinjstvu. Prav njegove pozitivne lastnosti pa ga deloma omejujejo v določenih aspektih. Njegova prenosnost in majhna velikost je večkrat razlog za izgube. Pri nenehnem prenašanju se zaradi tresljajev in udarcev lahko zgodijo poškodbe. Zaradi tehnologije shranjevanja imajo USB ključi omejen čas delovanja. Zaradi vse večje kapacitete ključev pa velja tudi, da si ljudje vedno več podatkov shranjujejo nanje. To vodi v vedno večje izgube dragocenih informacij. Reševanje podatkov iz USB ključa poteka na podoben način, kot iz drugih vrst diskov.

Katere podatke najpogosteje rešujemo?

Med podatki, ki jih izgubimo se vedno najde kopica nepotrebnih. Manj ljubi ali tisti podatki, ki jih ne potrebujemo nujno, načeloma ne zahtevajo reševanja. Med vsemi pa se najdejo tudi taki, ki nam predstavljajo sentimentalno vrednost in se od njih ne ločimo zlahka. Ti so predvsem fotografije in video datoteke ali druge pomembne datoteke na računalniku ali telefonu, ki jih želimo ohraniti. Prav tako so pomembni tisti podatki, ki so povezani s službo, večjimi projekti ali našimi pomembnejšimi hobiji.

Zgoraj omenjene izgubljene informacije ljudje največkrat ponovno pridobijo pri strokovnjakih za reševanje podatkov. K njim se obračamo, kadar nas diski, USB ključi, spominske kartice in ostali mediji za shranjevanje pustijo na cedilu. V smislu rešitve podatkov se moramo najprej zavedati, da včasih vseh podatkov ni mogoče rešiti. Zato moramo imeti realna pričakovanja. V nekaterih primerih se lahko zgodi celo, da reševanje podatkov iz spominske kartice, USB ključa ali diska ni več smotrno. Pogosteje pa velja, da se informacije lahko pridobijo nazaj.

Kako rešiti fotografije in druge datoteke z diska?

Najprej po zaznani napaki na disku se o nadaljnjem ukrepanju posvetujemo s strokovnjakom za obnavljanje podatkov. Samostojni posegi brez potrebnega znanja so lahko namreč za naš disk, druge medije za shranjevanje in posledično vse podatke usodni. Velikokrat upamo, da bomo sami rešili težavo bolj poceni in tako prihranili denar, a se povečini vsi poskusi reševanja doma izjalovijo. Številne informacije na spletu in video navodila glede ukrepanja dajejo občutek, da zmore reševati podatke iz medijev, kot je spominska kartica ali diski, čisto vsak. Vendar temu žal ni tako. Največkrat se med domačimi posegi zgodi, da nedelujoč medij za shranjevanje potem postane neuporaben in popolnoma neberljiv.

Pogosto rešujemo podatke iz spominskih kartic

Računalniki in diski so vedno bolj zanesljivi. Medtem ko prenosne kartice in USB ključi še niso tako daleč razviti, da bi dolgoročno zagotavljali visoko stopnjo delovanja. Spominska kartica je medij s katerim strokovnjaki za reševanje podatkov pogosto pridejo v stik. Najprej so te kartice bile množično uporabljene v fotoaparatih, nato še v prenosnih telefonih in drugih mobilnih napravah. Zaradi njihove majhne velikosti se ljudje velikokrat prestrašijo, da so podatki iz nedelujočih kartic za vedno izgubljeni. A strah je dejansko odveč. Reševalci podatkov iz podjetja Kotar vam znajo pomagati in vam podatke prenesti iz kartice. Obiščite jih na spletni strani kotar.si, kjer najdete vse pomembne informacije glede naročila njihovih zanesljivih, hitrih in ugodnih storitev.

Izdelava spletne trgovine lahko poteka na več različnih platformah, pri tem pa seveda ni vsaka primerna za vse.  Preberi več …