Denarnica za Bitcoin

Z rastjo kriptovalut imamo sedaj možnost shraniti naša sredstva v virtualno denarnico. Temu pravimo Bitcoin denarnica. V resnici je to skupek kompleksnega programja, ki nam omogoča, da svoje BItcoine s varno shranimo na enem mestu. Denarnica obstaja tudi v fizični obliki in je podobna USB ključu. To nam omogoča, da lahko izvajamo plačila kjerkoli na najbolj varen način. Poglejmo si kako točne deluje ta tehnologija in kaj od nje lahko pričakujemo.

Kako deluje?

Bitcoin denarnica je digitalna po naravi. V sebi hrani takoimenovane privatne ključe, ki omogočajo dostop do BItcoin transakcij.

Bitcoin denarnica

Poznamo različne oblike takih denarnic:

 • Mobilne denarnice
  Morda najbolj priljubljene, mobilne Bitcoin denarnice lahko s seboj prenašamo. Največkrat je to v obliki mobilne aplikacije na našem pametnem iOS ali Android telefonu. Tako lahko izvajamo plačila v fizičnih trgovinah ali kjerkoli v zunanjem svetu, kjer se nahajamo. To počnemo s pomočjo tehnogije na dotik, NFS ali QR kode, ki jo moramo skenirani.
 • Namizne deanarnice
  Tako, kot ime predlaga so namizne izvedbe Bitcoin denarnice mišljene za računalnike, ki jih imamo doma ali v pisarni. Ne moremo jih s seboj prenašati, vendar omogočajo, da z njimi lahko plačujemo in prejemamo Bitcoin sredstva.
 • Fizične denarnice
  Te se nanašajo na strojno opremo, ki je po navadi podobna USB ključu. Tako lahko priključimo našo fizično napravo preko USB vhoda v računalnik, in že lahko poslujemo z kripto valutami. Take naprave najbolj varne, vendar so občutljive na viruse, zato jih vedno uporabljajmo samo na preverjenih računalnikih, ali pa jih prej preglejmo z protivirusnim programom.
 • Spletne denarnice
  Možnost plačevanja na spletu je naredilo spletne Bitcoin denarnice najbolj popularne. Lahko plačujemo preko tablice, mobilnega telefona ali prenosnika ne glede na to kje se nahajamo.

Napotki za varnost

Prva in najbolj pomembna naloga vsakega Bitcoin lastnika je, da zavaruje svoje premoženje. To lahko storimo z močnimi gesli. Če imamo fizično denarnico, jo vedno pospravimo nekam na varno, morda v sef ali nekje, kjer jo bomo samo mi našli.

Varnostne kopije naših denarnic so izrednega pomena. Lahko se zgodijo hrošči, ki nam ohromijo ali celo pobrišejo sredstva z naših denarnic. Vedno imejmo vsaj eno redno kopijo nekje spravljeno na varnem. To nam bo močno olajšalo zadeve, če bomo deležni hroščev ali drugih napak zaradi katerih naša Bitcoin denarnica ne delujejo pravilno.

Reševanje podatkov iz USB ključa. USB-ključ je majhen priročni zunanji pomnilnik. Uporablja se za prenos podatkov med digitalnimi napravami (računalniki). Preberite več …