Primerjava laserskega in inkjet tiskalnika

Računalniki so danes že skoraj »obvezna oprema« vsakega doma, saj si življenja brez njih ne moremo več predstavljati, večina ljudi pa ima doma tudi že zmogljiv tiskalnik, s pomočjo katerega natisne tako dokumente kot fotografije. Marsikdo se odloči za tako imenovane kombinirane tiskalnike, ki omogočajo tiskanje dokumentov in forografij naravnost iz računalnika, tiskanje fotografij naravnost iz fotoaparata, skeniranje in fotokopiranje.
Če razmišljate o tem, kakšen tiskalnik kupiti za domačo uporabo, velja poznati nekaj dejstev, ki ločujejo laserske in inkjet tiskalnike.laserski tiskalniki Inkjet tiskalniki tiskajo tako, da na papir nanašajo pikice različnih barv, ki sestavljajo podobo. Barvilo je tekoče, na papir pa se nanaša skozi mikroskopske odprtine. Laserski tiskalniki pa uporabljajo laserski žarek in fotoreceptorje. Barvilo je v obliki prahu, na list pa se prenaša z uporabo grelnika. Že iz tega opisa je torej jasno, da so inkjet tiskalniki bolj dostopni – gre za enostavnejšo tehnologijo, zaradi česar so na voljo po nižji ceni. (Kadar ste mnenja, da je cena multifunkcijske inkjet tiskalne naprave primerljiva z laserskim tiskalnikom, najprej preverite, ali je ta barvni – za primerljivo ceno vam zagotovo omogoča zgolj črno-belo tiskanje.)
Z inkjet tiskalnikom lahko natisnemo lepe fotografije, kjer se barve običajno zlivajo bolje kot pri laserskih tiskalnikih. Za tisk lahko uporabljamo različne vrste papirja, tudi tistega s sijajem, ki je običajno najboljši za fotografije. Kartuše z barvo se res kar drage, vendar še vedno cenejše kot tonerji za laserske računalnike, nenazadnje pa je možno kupiti tudi kartuše, ki se polnijo. Ko je potrebno natisniti dokument ali sliko, je inkjet tiskalnik skoraj takoj pripravljen na delo.
Kaj pa pomanjkljivosti inkjet tiskalnikov? Če so vaši dokumenti kdaj že prišli v stik z vodo ali ste natisnjeno podobo prijeli z vlažnimi rokami, ste gotovo opazili, da se je podoba razmazala, saj ni obstojna na vlago. (Zaradi tega se včasih, na primer pri diplomskih nalogah, zahteva, da je za tisk uporabljan laserski, ne pa inkjet tiskalnik.) Prav tako je lahko problematičen tisk na popolnoma običajen papir ali papir z večjimi vlakni, saj se barva razliva po vlaknih in natisnjeno besedilo oziroma slika zato nista ostra. Inkjet tiskanje je počasno, kar je lahko velika težava zlasti takrat, kadar morate natisniti večjo količino dokumentov oziroma slik. Za primerjavo: povprečen inkjet tiskalnik lahko v eni minuti natisne do 6 strani (zgolj črnega besedila), laserski pa nima težav s tiskom dvajsetih strani.
Laserski tiskalniki so izjemno hitri, kar je prednost predvsem pri velikih količinah tiska, natisnjena besedila (črn tekst) pa so izjemno ostra, tudi pri zelo majhnih črkah. Tonerji so ob nakupu res dražji od kartuš za inkjet, vendar je poraba bolj ekonomična, zato je njihova cena na dolgi rok dejansko cenejša.
Pa pomanjkljivosti? Laserski tiskalniki potrebujejo nekaj časa, da se pred pričetkom dela ogrejejo. Primerni so predvsem za tisk besedil, pri fotografijah se odrežejo slabše. Tisk je možen na manj različnih vrst papirja (in ne dovoljuje uporabe drugih materialov, ki so občutljivi na vročino). Poleg vsega je laserski tiskalnik tudi večji od inkjet tiskalnika, torej ga ne boste mogli enostavno potisniti na polico pod manjšo računalniško mizico.

Kako izbrati toner?