Kako deluje laserski tiskalnik?

Skozi zgodovino so se laserski tiskalniki močno razvili. Vse od leta 1971, ko je bila ustvarjena prva različica laserskega tiskalnika pa do danes je tehnologija izjemno napredovala. Včasih so bili laserski tiskalniki izjemno dragi. Za primer lahko povemo, da je komercialni laserski tiskalnik, ki ga je trži IBM, nosil ceno 3600 dolarjev. To je pomenilo, da si ga ni mogel privoščiti vsakdo. Danes je temu drugače. Čeprav je tehnologija na področju tiska izjemno napredovala, so laserski tiskalniki veliko cenejši v primerjavi s preteklosti. Delovanje laserskih tiskalnikov pa je za marsikatero osebo prava neznanka. Da boste v rtgovini lažje kupovali pravi laserski tiskalnik in razumeli delovanje, smo vam pripravili opis, kako pravzaprav laserski tiskalnik deluje.

Delovanje laserskega tiskalnika

Laserski tiskalnik v celoti deluje na principu statične elektrike. Gotovo poznate tisti ‘pok’, ki ga marsikdaj doživimo, ko se sprosti statika. Na podoben princip deluje laserski tiskalnik. V njem se namreč nahaja boben, ki je prekrit s snovjo. Ta snov je izjemno obutljiva na svetlobo. Na samem začetku tiskanja ima pozitiven električen naboj, ki nato pod vplivom laserja (imenujemo tudi svetlobni žarek) ter raznih ogledal spremeni naboj. Nanašalni valj nato poskrbi, da posušeno črnilo s pozitivnim nabojem posipa površino bobna. Toner se namreč na površini bobona obdrži le tam, kjer je naboj negativen. Pozitiven naboj namreč barvo odbije od površine. Ravno tako se obrdži toner le na teh področjih, kjer je bil predhodno osvetljen boben z laserjem. Z močno negativno enaelektrenostjo se nato na papir iz bobna prenese toner.

Preden papir uporabnik dobi v roke mora iti skozi notranjo enoto, ki jo imenujemo grelna enota. Ta s temperaturo 200 stopinj Celzija zapeče toner na papir. Laser na koncu ponovno osvetli boben ter ga pripravi na naslednji obrat oziroma tisk.

Nekoč je bila tehnologija laserja izjemno zapletena, ravno zaradi tega so bile same cene tiskalnikov visoke. Dandanes je vse bolj enostavno, kar se pozna tudi na ceni. Obstajajo različne tehnologije, ki zagotavljajo kakovosten izpis. Poznamo tudi LED in LCD osvetljevanje bobna. Ne glede na to, kakšno tehnologijo uporablja laserski tiskalnik pa je pomembno le to, da je narejen kvalitetno, ima hiter izpis tiskovine, je cenovno ugoden izpis tiska ter da je nenazadnje kvaliteten tisk.